Een Veilig Nest

Nieuw onderzoek wijst naar de gevaren van babymatrasjes

Geplaatst op

University of Texas, Austin: “Baby’s worden waarschijnlijk blootgesteld aan verhoogde concentraties van chemicaliën die door hun wiegmatrasjes worden afgegeven”

Een Veilig Nest heeft enkele vragen ontvangen omtrent de gevaren van baby- en kindermatrassen en hoe deze verminderd kunnen worden. Met hulp van onze partner Green Jump en een recente publicatie van de University of Texas, Austin, kunnen wij deze vragen hier beantwoorden.

Vluchtige organische stoffen (VOCs)

Recent onderzoek uit de VS door Brandon Boor, een milieu-technisch ingenieur, toont aan dat schuimmatrassen voor wiegjes significante hoeveelheden vluchtige organische stoffen (VOCs) uitademen. VOCs zijn stoffen die makkelijk verdampen en schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Eerder onderzoek heeft chronische VOC-blootstelling al verbonden met hogere kansen op longontstekingen, allergiën en asthma bij baby’s. Baby’s worden dagelijks blootgesteld aan luchten met een veel hogere concentratie van VOCs omdat ze ongeveer de helft van de dag op schuimmatrassen liggen.

Nieuw onderzoek naar VOCs in babymatrassen

Boor en zijn collega’s hebben nieuwe en oude babymatrassen van polyurethaan (bijvoorbeeld koudschuim or traagschuim) en polyester schuim getest om te kijken hoe veel VOCs werden afgegeven met en zonder aanwezigheid van lichaamswarmte. VOC-niveaus werden afgemeten in de ademzone van de baby (ongeveer 2.5 cm boven het matras) en midden in de kamer. Het niveau van VOCs was twee keer zo hoog in de ademzone van de baby vergeleken met de lucht midden in de kamer. Baby’s ademen dus lucht met significant meer VOCs in dan volwassenen die in de kamer staan. Nieuwe matrassen gaven ongeveer vier keer zo veel VOCs af als oude matrassen.foto VOCs

Foto: University of Texas, Austin. ‘Infant Exposure to Emissions of Volatile Organic Compounds from Crib Mattresses’

Aanbevelingen van de onderzoekers

Matrasfabrikanten worden opgeroepen om materialen met een lage uitstoot te gebruiken bij het maken van schuimproducten. Ouders kunnen zelf hun baby’s beschermen door babymatrassen zes maanden te laten staan voordat ze deze in gebruik nemen.

Gezond alternatief: matrassen gemaakt van natuurlijke materialen

Vanuit partner Green Jump komt een alternatief waarbij bovenstaande gevaren te vermijden zijn: matrassen gemaakt van natuurlijke materialen zoals gecertificeerd natuurlatex, kokos, biologische wol en biologisch katoen. Deze ademen geen schadelijke stoffen uit. Eén van de oprichters van Green Jump, Manon Gagic, beveelt deze biologische matrassen aan, mede omdat het moeilijk blijft om te beoordelen of niet-natuurlijke babymatrasjes ‘gifvrij’ zijn. “Voor de matrassen van 100% natuurlatex bestaan keurmerken en controles door onafhankelijke instituten zoals het ECO-instituut en QUL (Quality association for environmentally-agreeable latex mattresses) om te garanderen dat de matrassen vrij zijn van chemische stoffen”. Deze garantie kan nog niet vastgesteld worden voor schuimmatrassen.

Matrassen van natuurlijke stoffen zijn onder andere te koop bij www.HetEcoBed.nl (volwassenen) en www.greenjump.nl (kindermatrassen).

 

Meer weten over het onderzoek? Lees het artikel van University of Texas, Austin, een korte samenvatting van het onderzoek of lees de blog van Green Jump.