Een Veilig Nest

Stoffering

De kinderkamer is pas echt af met de juiste raambekleding en linnengoed. Ook bij de keuze voor textiel is het belangrijk met bepaalde gezondheidsaspecten rekening te houden. 

Raambekleding

In het begin slaapt de baby op elk moment van de dag. De slaapkamer moet daarom eenvoudig donker te maken zijn zodat het kind dan makkelijk overdag kan slapen. Luxaflex is het meest geschikt om de kamer te verduisteren. Gordijnen zijn vaak decoratiever, maar bij de aanschaf van gordijnen moet je wel rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Het materiaal moet donker of dik genoeg zijn om licht tegen te houden.
  • Het gordijn mag niet te lang zijn of tot de grond reiken, zodat het kind er niet in verstrikt kan raken en er niet in kan klimmen.
  • Kies voor natuurlijke materialen als wol, katoen, linnen of zijde.Synthetische vezels bieden weinig luchtstroom en kunnen elektrisch geladen zijn, waardoor ze stof aantrekken. Dit laatste geldt ook voor fluweel.
  • Was gordijnen eerst en laat ze buiten drogen voordat je zo ophangt en daarna 1 tot 2 keer per jaar. Om wollen gordijnen te onderhouden is goed luchten voldoende, zolang er tenminste geen vlekken op zitten.

Linnengoed

Was het andere textiel, zoals lakentjes, ook voor gebruik. Veel natuurlijk textiel wordt behandeld met toevoegingen die het materiaal bijvoorbeeld mottenwerend, kreukvrij of kleurvast maken.Kies voor textiel met het “Öko-Tex Standard 100”-label om schadelijke stoffen in de binnenlucht te beperken.

Zijde is van nature resistent tegen motten en bevat daarom geen chemicaliën om de stof motwerend te maken. Katoen en linnen zijn stevig en kunnen in heet water gewassen worden om vuil en geuren te verwijderen, zodat ze minder snel motten aantrekken. Niet-biologisch textiel bevat vaak restanten van biociden. Was dit meerdere keren voor gebruik.