Een Veilig Nest

Meubels

Meubels in een kinderkamer moeten tegen een stootje kunnen. Daarom moet de kamer niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch, stevig en sterk. Een baby heeft de eerste maanden niet veel meer nodig dan eten en een plek om te slapen. Neem daarom de tijd het meubilair stap voor stap verder uit te breiden. Als je eenmaal het ledikant en de commode hebt, kan de rest stapje voor stapje verder worden aangeschaft.

Schadelijke stoffen in meubels

Meubels, meubelstoffering en matrassen kunnen schadelijke stoffen bevatten. Veel gevaarlijke stoffen zijn inmiddels verboden in de EU. Dit geldt echter niet voor alle schadelijke stoffen. Formaldehydelijm bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het produceren van spaanplaat en zit zodoende in veel meubels. Als er veel van dergelijke meubels in de kamer staan, wordt het maximale niveau waaraan een baby mag worden blootgesteld al snel overschreden. Vermijd ook meubels waarin plastic is verwerkt, aangezien plastic schadelijke weekmakers kan bevatten.
Laat nieuw meubilair minstens vier weken in de frisse lucht (bijvoorbeeld op het balkon) of in een goed geventileerde, ongebruikte kamer staan. Zodoende komen de vervliegende chemicaliën die in het meubelstuk aanwezig zijn niet in het binnenmilieu terecht.

Houten meubels

Kies bij de aanschaf van meubels voor massief houten meubels. Massief houten meubels zijn niet-giftig en – afhankelijk van de houtsoort – sterk, makkelijk te repareren en duurzaam. Om te zorgen dat het hout in goede staat blijft, moet het behandeld worden met vernis, olie of was (bijvoorbeeld bijenwas). Let erop dat de verf en vernis resistent zijn tegen speeksel en zweet, aangezien kinderen het heerlijk vinden dingen in hun mond te stoppen. Het “GS”-label is een betrouwbaar keurmerk voor meubels. Kies waar mogelijk houtsoorten van duurzame bronnen met het FSC-logo. Overweeg tweedehands meubels aangezien die al ‘ontgast’ zijn (zie tekstkader).

Matrassen

Matrassen die van ver komen bevatten vaak allerlei gassen om ze insectenvrij te houden. Wilt u een garandeert schadestoffenvrije matras, kies dan voor een matras van 100% natuurlijke materialen, zoals LavitalAllnature of Prolana (verkrijgbaar via Greenjump). Matrassen met een Öko-Tex label bevatten minder schadelijke stoffen. Ökotest heeft in Duitsland verschillende kindermatrassen getest op schadelijke stoffen. De Ikea Vyssa Snosa, een matras zonder keurmerk, kwam zeer goed uit deze test.
Haal de nieuwe matras meteen uit de verpakking en laat hem lang en goed luchten (dit hoeft niet als je een 100% natuurlijke matras hebt). Eenmaal in gebruik, laat de matras regelmatig goed luchten en keer hem maandelijks. 

Veiligheid

Het is goed om ook aandacht te besteden aan de veiligheid van meubels. Afgeronde hoeken en stevig meubilair zorgen ervoor dat kinderen zich niet kunnen verwonden als ze op hun kamer spelen. Mocht je kind op een onbewaakt ogenblik op een meubelstuk klimmen, dan is het belangrijk dat het stevig staat of zelfs aan de muur is bevestigd (dit geldt bijvoorbeeld voor de commode en de kledingkast). Lades mogen niet van de rails af kunnen glijden. Een hoge stoel moet stevig genoeg zijn, zodat het kind er zelfstandig op en af kan klimmen.