Een Veilig Nest

Kijk verder dan fipronil en het ei – het spel met de maximaal toelaatbare hoeveelheid residu

Geplaatst op

WECF’s senior advisor Water & Voedselveiligheid Margriet Mantingh schreef deze brief als reactie op het fipronilschandaal deze zomer.

Zie hier de gehele brief.

Het was groot nieuws deze zomer: Nederlandse eieren – en die uit andere landen – zouden meer dan de maximaal toelaatbare hoeveelheid, of maximale residu limiet (MRL), bevatten. Een lagere MRL in ons voedsel is beter voor de gezondheid. In de regel zijn synthetische bestrijdingsmiddelen giftig, want zij hebben allen het doel om ongewenste organismen te doden, te verzwakken of te verwarren. Meer aandacht voor een middel als fipronil, een zenuwgas dat mogelijk kankerverwekkend en hormoonverstorend is, is dan ook positief.

chicken-farming-02_jpg

Echter, naast het feit dat deze stoffen schadelijk zijn en het liefst zo min mogelijk in ons voedsel voor zou moeten komen, is er ook iets anders aan de hand. De vastgestelde MRLs voor een schadelijke stof variëren per soort levensmiddel. Deze normen zijn niet altijd logisch vastgesteld. Zo mag in eieren 0,005 mg/kg voorkomen, en in een kg vet of eetbare slachtafval 0,06 mg fipronil. Vet en eetbaar slachtafval kan tot worst verwerkt worden. Andere schadelijke stoffen hebben ook variërende MRLs. Iprodione bijvoorbeeld mag 5 keer zo veel voorkomen in aardbeien als in pruimen. Het is dus erg onduidelijk wat nou eigenlijk veilige hoeveelheden voor de gezondheid zijn.

Het lijkt er op dat de normen aangepast zijn aan de praktijk in de agrarische sector. Het is tijd, dat bij de vastlegging van de MRLs in de eerste plaats de (mogelijk) nadelige gevolgen voor de gezondheid de allerhoogste prioriteit hebben. Zelfs elke vastgelegde MRL voor pesticiden die kankerverwekkend zijn of een hormoonverstorende werking hebben, kan vooral voor kwetsbare groepen nog te hoog zijn. Wij mogen dus niet alleen naar fipronil in eieren kijken!

Een veiligere optie, vooral tijdens zwangerschap, is om zoveel mogelijk biologisch en gevarieerd te eten. Dan weet je zeker dat het voedsel geen schadelijke bestrijdingsmiddelen bevat.

Reacties