Een Veilig Nest

Keurmerken

Er bestaan een aantal keurmerken dat aangeeft dat de producten die dit keurmerk dragen minder schadelijk zijn. Erkende keurmerken (pas op voor imitaties) zeggen wat over welke stoffen toegepast (mogen) worden. Over het algemeen zijn deze betere producten eerlijker over hun ingrediënten en bevatten geen of minder zorgwekkende stoffen.

BDIH is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica.

Cosmetique Bio is een keurmerk voor cosmetica dat hoofdzakelijk (95%) uit natuurlijke ingrediënten bestaat én voor minimaal 10 % ingrediënten bevat afkomstig van biologische landbouw.

Demeter is het keurmerk van biologisch dynamische landbouwbedrijven en biologisch dynamische producten.

Der Blaue Engel is een Duits keurmerk dat wijst op een positief effect op milieu en gezondheid. Ze staan o.a. op bepaalde merken wc-papier.

ECO staat voor biologische producten (voeding, verzorgingsproducten, etc.)

Ecocert producten bevatten natuurlijke ingrediënten uit biologische teelt. Producten bevatten minstens 95 % ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Een klein percentage synthetische stoffen is toegestaan, zoals conserveringsmiddelen en parfum.

Europees Eco-label is een keurmerk van de Europese Unie dat in Nederland wordt beheert door Stichting Milieukeur. Het label streeft naar minder milieubelastende verzorgings- en schoonmaakproducten.

GOTS standaardisatielabel voor eco textiel materialen.

GS markering wordt gebruikt om aan te tonen dat producten voldoen aan de Duitse GPSG (Geräte- und Produktisicherheitgesetz). GS markering toont aan dat zowel het product als de gebruikshandleiding en het productieproces door een onafhankelijk testinstituut zijn getest en beoordeeld door reguliere audits.

Imo control is een keurmerk voor ecologisch katoen.

Keurmerk Huidfonds staat op producten (schoonmaak- en lichaamsverzorging) die minder allergenen bevatten, toegekend door dermatologen.

Milieukeur producten zijn minder milieubelastend in vergelijking met andere merken. Het zijn verschillende producten waaronder klusproducten en meubels.

Nature is een samenwerking van producenten van natuurlijke- en biologische cosmetica.

Nature plus keurmerk wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.

Naturtextil is een certificatie door onafhankelijke organisaties voor natuurlijke vezels (katoen, scheerwol, zijde)

Oeko-Tex producten (kleding, beddengoed, knuffels, etc) worden uitgebreid getest op schadelijke stoffen

Spielgut is een kwaliteitskeurmerk voor kinderspeelgoed van hoge kwaliteit en ecologisch verantwoord.

 

Meer informatie over keurmerken is te vinden op Labelinfo en op Milieucentraal.