Een Veilig Nest

Johnson & Johnson herziet haar formule voor ‘No More Tears’ babyshampoo

Geplaatst op

Johnson & Johnson, de Amerikaanse multinational op het gebied van gezondheids- en verzorgingsproducten, heeft bekend gemaakt kankerverwekkende stoffen te gaan verwijderen uit al haar producten wereldwijd. Dit naar aanleiding van een onderzoek door de Campaign voor Safe Cosmetics naar Johnson & Johnson’s babyshampoo.

Conclusie van het onderzoek: in sommige landen gebruikt Johnson & Johnson nog steeds kankerverwekkende stoffen voor haar babyshampooformule. In Nederland brengt de multinational een veiligere variant op de markt.

In dertien verschillende landen (waaronder Nederland) werden de shampooflesjes aangeschaft en de etiketten gecontroleerd op de aanwezigheid van quaternium-15, een chemisch conserveringsmiddel dat bacteriën doodt door het afgeven van formaldehyde, een stof waarvan bekend is dat het kanker kan veroorzaken.

Een Veilig Nest werd benaderd om de Nederlandse variant aan te leveren. Johnson & Johnson wordt hier op de markt gebracht onder het label Natusan. Uit het recent gepubliceerde onderzoek ‘Baby’s tub is still toxic’, blijkt dat Johnson’s babyshampoo in de Verenigde Staten, Australië, Canada, China en Indonesië nog steeds quaternium-15 bevat, terwijl voor dezelfde formule in Denemarken, Finland, Japan, Noorwegen, Zuid-Afrika, Zweden, Groot-Brittanië en Nederland conserveringsmiddelen worden gebruikt zonder formaldehyde. Met betrekking tot quaternium-15 kun je in Nederland dus veilig Natusan babyshampoo aanschaffen, in het buitenland moet je wel oppassen.

Wel vond Een Veilig Nest in de Nederlandse formule het schuimmiddel Sodium Laureth Sulfate (SLS) en parfumstoffen terug. We raden aan deze stoffen slechts met mate of helemaal niet voor je baby te gebruiken. Een bloem in het badje heeft hetzelfde effect als parfum en in het eerste jaar is het sowieso amper nodig babyshampoo te gebruiken. Een stukje olijfoliezeep zorgt net zo goed voor frisse haartjes.

In een verklaring liet Johnson & Johnson weten dat zij geen nieuwe producten meer op de markt brengen die het formaldehyde afgevende conserveringsmiddel bevatten. In de afgelopen jaren hebben zij het gebruik van de chemische stof teruggebracht met 60 procent op de Amerikaanse markt en met 33 procent op de wereldmarkt.

Meer informatie:

– Het onderzoeksrapport ‘Baby’s tub is still toxic’
– Brief aan Johnson & Jonson van gezondheidsorganisaties
– AP artikel op de website van USA Today