Een Veilig Nest

Hormoonverstoorders in verzorgingsproducten en cosmetica

Geplaatst op

een_veilig_nest-verzorgen

Onze badkamer staat vol met allerlei verzorgingsproducten en cosmetica voor het hele gezin. Veel van deze producten bevatten echter stoffen die schadelijk zijn voor u en uw kind.

Bepaalde stoffen worden opgenomen om ze langer te kunnen bewaren of aantrekkelijker te maken. Zo worden parabenen gebruikt omdat ze schimmels en bacteriën bestrijden. En ftalaten worden gebruikt omdat ze kleur en geur goed vasthouden. Wij krijgen deze stofjes binnen via de ademhaling en de huid. Het probleem is dat deze stofjes kunnen inwerken op ons hormoonsysteem.

Wat zeggen wetenschappers?

Onderzoek heeft aangetoond dat ook kleine hoeveelheden hormoonverstoorders een risico kan opleveren voor de gezondheid van kinderen. Een kind in de baarmoeder is nog in volle ontwikkeling en dan kan zelfs een zeer lage dosis van een hormoonverstoorder permanente schade aanrichten.

Dat mensen steeds vaker hormoongerelateerde ziektes en aandoeningen oplopen is uitgebreid onderzocht. Hormoonverstoorders worden ook in verband gebracht met gedragsafwijkingen, obesitas, diabetes, alzheimer, parkinson en verschillende hormoongerelateerde kankers.

De Wereldgezondheidsorganisatie bracht in 2012 een schokkend rapport uit over schadelijke hormoonverstoorders. Het vat de actuele wetenschappelijke literatuur samen. Volgens de studie is van ongeveer 800 chemische stoffen bekend dat ze hormoonverstoorders zijn, of ze worden daar van verdacht. En van de duizenden andere stoffen die in allerlei producten zitten, heeft men vaak geen idee of die wel veilig zijn.

 Wat zegt de wet hierover?

Cosmetica en verzorgingsproducten moeten allemaal voldoen aan één en dezelfde Europese cosmeticawet. Die wet moet de veiligheid van cosmetica garanderen, maar tegelijkertijd mogen die producten boordevol hormoonverstoorders zitten omdat die stoffen nog niet officieel erkend zijn als schadelijke stoffen.

 

Reacties