Een Veilig Nest

Het veilige nest van: Patricia en Michel

Geplaatst op

Patricia (34) en Michel (36) gaan wonen in duurzame woongemeenschap Eikpunt in Nijmegen-Lent. Op Een Veilig Nest vertellen ze over hun zoektocht naar een gezonde en duurzame leefomgeving voor hun kindje dat ze in april verwachten.

patricia en michel

De zoektocht naar Een Veilig Nest

“Dit is een proces van jaren geweest. Ik ben al sinds m’n twintigste vegetariër en ik ben daardoor ook meer etiketten gaan lezen van voedingswaren en dan denk je na vele E-nummers te hebben gezien: dit kan beter. Zodoende ben ik meer dingen zelf gaan maken en eten we voornamelijk biologisch. Ook ben ik door mijn vrijwilligerswerk bij milieuorganisaties steeds bewuster geworden van de giftige stoffen in kleding en producten en nu door onze woongemeenschap komt er ook steeds meer kennis bij over wat er in huis nog duurzamer en gezonder kan. Michel en ik waren al thuis in besparingen zoals isolatiefolie, tochtstrippen, spaarlampen en waterbespaarders. Ik vind ook dat je je leefomgeving zo min mogelijk moet belasten en vervuilen, dus gebruik ik alleen ecologische en afbreekbare schoonmaakmiddelen.”

Bewuste keuzes maken

“Voor mij is het gewoonte. Aan het begin is het zoeken naar alternatieven en zijn er vragen zoals: waar haal je die, zijn ze betaalbaar en hoeveel effect en toepasbaarheid heeft het? Meestal gaat het ons gemakkelijk af om bewuste keuzes te maken. Ik weet aardig wat van milieu en voedsel. Michel van techniek en hoe je dingen zelf maakt/bouwt. Samen zijn we dus een goed duurzaam team. Soms is het lastig wel helder te krijgen of iets echt duurzaam is en wanneer dit zo is en of dit voor ons werkt. Zoals de kinderwagen, de Greentom, mooi ding en een geweldig concept, maar nieuw en dus wederom energie in gestopt en een aantal zaken zijn niet aanpasbaar zoals de lengte van het handvat. Dan is dus voor ons de andere optie tweedehands. Zo krijgt iets een extra leven en is er geen extra energie voor gebruikt. Tsja wat is wijsheid soms. Een ander ding is bijvoorbeeld de kleertjes voor onze baby. Wij krijgen ons kindje in april en zijn ons nu aan het oriënteren. In kleding zitten veel niet natuurlijke, zelfs chemische en schadelijke stoffen. Dat willen we niet voor onze baby, dus kiezen we voor organisch materiaal zoals wol. Maar wat doe je dan met kleertjes die je krijgt? Wij hebben besloten om te streven naar zoveel mogelijk biologisch zeker als het direct op de babyhuid zit, maar een gewoon jasje of truitje is dan wel acceptabel.”

Reacties uit de omgeving

“De meeste mensen die ons goed kennen, begrijpen waarom we dit belangrijk vinden en hebben hier respect voor. Sommigen vragen zelfs advies en anderen vinden het wat lastig om te begrijpen. Er zijn ook zoveel dingen die de meeste mensen niet weten of willen weten en ook vinden sommigen het simpelweg te lastig of duur om er rekening mee te houden. Je moet wel handig en aardig op de hoogte zijn om je weg te vinden in duurzaam en betaalbaar spul in babyland.”

Positieve gevolgen

“Door biologisch te eten en op te letten wat we dragen en hoe we ons huishouden doen heeft Michel bijvoorbeeld minder last van allergieën en heb ik een fijne zwangerschap met amper klachten en aardig wat energie. We zijn zelden ziek en zien dat andere vrienden geïnspireerd raken als ze horen hoe we leven en waar we op letten. Door onze bewuste keuzes die passen binnen de visie van onze woongemeenschap Eikpunt, hebben we andere jonge ouders om ons heen met dezelfde interesses en ideeën en zo leren we van elkaar. Daarbij is het zo dat het ontzettend goed voelt om goed voor onze omgeving en dus de aarde te zorgen, want we wensen natuurlijk elk kind een mooi leven toe in een gezonde omgeving.”

Welke producten kiezen

“Er zijn bepaalde merken waarvan je weet dat ze geproduceerd zijn zonder schadelijke stoffen. Ook lezen we vaak etiketten als we twijfelen bij een product. Verder komen we vaak in de biologische winkel en Nijmegen heeft zelfs een duurzaam warenhuis genaamd Van Nature waar we dus mooie spullen voor onze baby kunnen vinden. Voor de rest proberen we thuis achter de computer te achterhalen hoe een productieproces van een bepaald product in elkaar zit, zoals meubels of vloermateriaal. Hierbij kijken we naar wat voor stoffen er gebruikt worden en waar het product (en dus de grondstoffen) vandaan komt. Wij kopen liever iets wat dichterbij huis is geproduceerd en waarvan de grondstoffen op een eerlijke verantwoorde manier zijn verkregen. Dus geen kleertjes uit China.”

Voor de toekomst

“Er zijn altijd zaken die nog meer verantwoord kunnen en nog duurzamer. Het zou mooi zijn als we nog minder belastend en vervuilend voor onze aarde kunnen leven. Een helofytenfilter bij het huis zou nog een wens zijn om zo grijs water te kunnen recyclen en weer in huis te gebruiken.”

Tips voor andere ouders

“Ga eens kijken op een Ouders Natuurlijk beurs en kijk ook op de site naar de deelnemers daar kan je ook hun websites vinden, heel handig. Laat je informeren door een verloskundige of kraamverzorgster die thuis is in natuurlijke zorg voor moeder en kind. Ook kan je hier websites van vinden en bezoek een duurzaam warenhuis en onthou wat merken, de meeste merken hebben websites waar je kan snuffelen.”

Duurzaam wonen in Nijmegen

Duurzame woongemeenschap Eikpunt in Nijmegen

Ook meedoen aan de rubriek Het veilige nest van…?

In deze rubriek interviewen we (aanstaande) ouders over hun zoektocht naar een duurzame en gezonde leefomgeving zonder schadelijke stoffen voor hun (aanstaande) kind(eren). Interesse om mee te doen? Stuur een mail naar Laura Bras. Of lees eerst meer over de rubriek Het veilige nest van…

Reacties

Comments are closed.