Een Veilig Nest

Het veilige nest van: Margriet

Geplaatst op

Margriet (33) woont samen met Erik (34), hun dochter van 5, zoon van 3 en zoon van 1 in Rotterdam.

“Wat ik een groot pluspunt vind aan bewuster leven is dat het de keuzemogelijkheid voor producten enorm reduceert. Doordat de keuze beperkt is bespaart dat tijd, maar ook geld”

 

De zoektocht naar Een Veilig Nest

“Die begon toen onze oudste zoon als baby onder het eczeem zat. Niet een grote verrassing als je bedenkt dat mijn man ook veel last heeft van allergieën. Alleen wilden we het niet zover laten komen als de situatie waarin mijn man inmiddels zit met medicatie en hormoonzalf. Wel hadden wij hierdoor al meer informatie en omdat we het al eens hadden meegemaakt. Wij zijn toen met onze zoon gestart met het aanpakken van de voeding. Hij kreeg volledige borstvoeding dus mijn eetpatroon ging om. We dachten al redelijk bewust te eten, maar daar bleek dus nog aardig wat winst te behalen. Uit pakjes kookten we niet of nauwelijks. Toch waren er nog steeds producten die wij gebruikten die minder puur, zuiver en voedend waren dan wij veronderstelden. Ook op het punt van groenten en fruit verontreiniging hebben we het e.e.a. geleerd waar we niet van op de hoogte waren. Op het punt van verzorging kozen wij al bewuster voor producten die natuurlijker zijn. Alleen vonden we hierin nog meer oplossingen vanuit de natuur in plaats van uit een potje of tube. En nog steeds zijn we zoekende, onderzoekende. We kiezen voor stapje voor stapje. We geven het de tijd.”

Bewuste keuzes maken

“Wat ik een groot pluspunt vind aan bewuster leven is dat het de keuzemogelijkheid voor producten enorm reduceert. Doordat de keuze beperkt is bespaart dat tijd, maar ook geld. Het traject van kennis verzamelen, alles uitzoeken en opzoeken kost soms aardig wat tijd. Ook de grote stroom aan informatie die niet objectief is en het filteren hiervan vind ik soms moeilijk. Ik ben iemand die als eerste impuls vanuit gevoel reageert en handelt. Daarna ga ik op onderzoek uit. Waar ik tegenaan loop is dat het ook wel heel duur kan zijn. Een voorbeeld is dat we een matras op maat moesten laten maken voor het bed van onze dochter. Dat kon volledig verantwoord, maar ik sloeg toch echt stijl achterover van de prijs. Dat is het dan ook niet geworden.”

Reacties uit de omgeving

“Eigenlijk zit het gros van de mensen uit mijn directe omgeving in hetzelfde bewustwordingstraject. Ik merk dat we ons hierin gezamenlijk ontwikkelen en ontplooien. Ik denk wel dat onze eerste stappen sommige anderen er ook toe hebben aangezet. Het leeft in ieder geval onder familie en vrienden en dat vind ik erg fijn en leerzaam. Samen weet je meer dan alleen.”

Positieve gevolgen

“Ik ervaar het als positief. Het geeft rust en controle. Het beperkt uiteindelijk de keuzemogelijkheden en daardoor ontstaat weer meer tijd.  Ook meer fitheid, in het bijzonder vanuit voeding en legere kasten.”

Welke producten kiezen

“We maken keuzes op basis van informatie, bijvoorbeeld door er artikelen over te lezen on altijd de ingrediëntenlijst checken. En met dit alles ook op basis van gevoel. En nogmaals, stapje voor stapje. We mogen best wel eens jokers inzetten, want gemak dient ook wel eens de mens. We willen er geen stress over hebben:  zoals we weten is stress is ook niet goed voor je.”

Voor de toekomst

“Ik zou graag bewuster kleding kiezen. Dit vind ik vooral op het vlak van de kosten soms lastig. Het voordeel is dat we in een mooi recycle circuit zitten op het gebied van kleding. De tassen en dozen vol kleding circuleren goed tussen vrienden en familie.”

Tips voor andere ouders

“Gun jezelf de tijd en voel je niet schuldig voor de keuzes die je ooit hebt gemaakt en nu niet meer zou maken.”

Ook meedoen aan de rubriek Het veilige nest van…?

In deze rubriek interviewen we (aanstaande) ouders over hun zoektocht naar een duurzame en gezonde leefomgeving zonder schadelijke stoffen voor hun (aanstaande) kind(eren). Interesse om mee te doen? Stuur een mail naar Laura Bras. Of lees eerst meer over de rubriek Het veilige nest van…

Reacties