Een Veilig Nest

Eet jij wel biologisch?

Geplaatst op

Wat weet jij van biologische voeding?

De meesten van ons zouden waarschijnlijk zeggen, vrij van chemische stoffen, vriendelijk voor de natuur en beter voor dieren. Dit is zeker waar, maar wist u ook dat biologisch voedsel eigenlijk een wettelijk gedefinieerde vorm van voedselproductie is? Iemand  die voedsel als biologisch verkoopt, moet een bepaalde reeks procedures en normen volgen die onafhankelijk, geverifieerd en geïnspecteerd worden door een biologisch certfificeringsinsitituut.

De definitie van biologische voedsel is dat bij de productie van zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu en dierenwelzijn. Zo worden mestoverschotten voorkomen en krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

Biologische landbouw heeft vier principes: het principe van gezondheid, ecologie, rechtvaardigheid en zorg. Dit houdt in:

  1. Minder tot geen chemicaliën
  2. Werken in harmonie met de natuur
  3. Minder antibiotica gebruik
  4. Het is geen voedsel dat genetisch gemanipuleerd is

Het Biolabel

Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door de Europese Commissie. Het Biolabel garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Aan de hand van dat label kunnen consumenten overal in Europa biologisch voedsel herkennen. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten en de controle gebeurt door onafhankelijke controleorganisaties in de lidstaten zelf.

Dus als iemand zegt dat een product biologisch is, vraag dan gerust naar het label en vraag hoe ze het produceren. Labels zoals natuurlijk, echt en onbewerkt kunnen heel goed betekenen dat ze minimaal zijn verwerkt. Er zijn echter geen vereisten om bewijs te leveren. Dat laat de mogelijkheid open voor fraude en misbruik van de term. Dat wil niet zeggen dat degenen die zich houden aan organische principes maar geen label dragen, zich niet aan hun woord houden. Vergeet niet dat de boer de kosten van certificering draagt, dus het is niet altijd een haalbare optie.

Is organisch beter? 

Biologisch voedsel wordt vaak gezien als duurder of als een luxeproduct. Dat is echter niet altijd het geval. In het seizoen kopen en rechtstreeks van de boer zal bijna altijd goedkoper zijn. Evenals beter voor de gezondheid, omdat het meer vitamines, mineralen en omega-3’s bevat.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat biologische boerderijen biodiversiteitsvriendelijker zijn dan niet-biologische boerderijen. Natuurlijk is er ook nog het smaakverschil. Bijvoorbeeld wortelen geteeld in grond zonder chemische residuen en in het seizoen zullen altijd beter smaken dan die geteeld in zand, buiten het seizoen en hebben honderden kilometers gereisd om aan tafel te komen

Hoe vind je een biologische boerderij bij jou in de buurt?

De Lekker naar de BioBoer site helpt je met het vinden van Bioboeren bij jou in de buurt en maakt de lokale biologische landbouw zichtbaar. Bekijk snel welke boerderij bij jou in de buurt meedoet.

Reacties