Een Veilig Nest

Eerder zindelijk, minder afval

Geplaatst op

kees bakker

Thuisblijfvader Kees Bakker zoekt ondersteuning van de Tweede Kamer voor zijn plan om ons afvalberg in Nederland te verminderen. Namelijk door kinderen eerder zindelijk te maken. Onlangs besteedde zelfs de Volkskrant aandacht aan zijn standpunt. 

In de afgelopen decennia werden kinderen steeds later zindelijk en dit zorgt voor een toenemende stapel luiers in de Nederlandse afvalberg. Een baby of peuter verbruikt gemiddeld 5000 luiers voordat hij of zij zindelijk wordt. Daarmee worden ongeveer 1,4 ton afval (5% van het huishoudelijk afval) geproduceerd.  In vijftig jaar is het percentage van 2,5 jarige kinderen die zindelijk zijn met 70% afgenomen. Volgens Bakker kunnen we de stapel luiers halveren door onze kinderen weer eerder zindelijk te maken. Overigens schat Bakker in dat dit 250 miljoen euro zal besparen.

Actieve houding
Het vijfjarige zoontje van Kees Bakker was al met 1,5 zindelijk. Echter waren er op de kinderdagverblijf geen voorzieningen voor zindelijke kindjes en dus kwam zijn zoontje weer met luier thuis. Bakker pleit voor een actieve houding omtrent zindelijkheid in tegenstelling tot het Centrum Jeugd en Gezin, waar ze vinden dat je moet wachten tot je kind er aan toe is.

Sociale voordelen
Naast de geld- en milieubesparende voordelen zijn er nog meerdere redenen om kinderen eerder zindelijk te maken: kinderen worden niet gepest op school omdat ze nog een luier dragen en leraren hoeven naast het lesgeven niet ook luiers te verschonen en ongelukjes op te ruimen. Ondanks deze voordelen lijken de Ministeries VWS en I&M niet geïnteresseerd in het voorstel van Bakker.

luiers

Minder blootstelling aan schadelijke stoffen
Een Veilig Nest maakt zich overigens zorgen over de steeds langere periode van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in wegwerpluiers. Daarom pleiten we ook voor het eerder zindelijk maken van kindjes. Daarnaast bevelen wij het gebruik van wasbare luiers aan. Lees hier meer over de voor- en nadelen van wasbare luiers en wegwerpluiers. Ook kunnen er schadelijke stoffen in billendoekjes zitten; lees hier meer over de mogelijkheden om deze stoffen te vermijden.

Meer weten?
Lees het volledige artikel over het voorstel van Kees Bakker in het Noordhollands Dagblad. Je kunt het artikel lezen door gratis in te loggen.

 

life

Ondersteund door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.

Reacties