Een Veilig Nest

Doe mee en bescherm jouw gezin tegen luchtvervuiling

Geplaatst op

2 minuten leestijd

Greenpeace heeft in 2017 al aangegeven dat vooral de gezondheid van onze kinderen te lijden heeft onder de luchtvervuiling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ademt elke dag 93 procent van alle kinderen onder de vijftien jaar in de wereld lucht in die zo vervuild is, dat het hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar brengt.

Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van luchtvervuiling, omdat ze sneller ademen dan volwassenen, en dus meer vervuilende stoffen binnen krijgen, blijkt uit het rapport van de WHO. Kinderen zijn ook kleiner, en leven dichter bij de grond. Hier zijn sommige stoffen het sterkst geconcentreerd. Ook zijn de stoffen extra schadelijk omdat hun hersenen en lichaam zich nog volop ontwikkelen.

De Belgische krant De Morgen heeft een interactieve kaart gemaakt waarop te zien is hoe het nu gesteld is met de luchtvervuiling. Daarop is te zien dat het zuiden van Nederland en het noorden van België bij gebieden horen waar de lucht behoorlijk is verontreinigd met stikstofdioxide (NO2). Vooral rond Rotterdam en Antwerpen is het slecht gesteld met de luchtkwaliteit.

Greenpeace geeft in een video 7 tips om je gezin te beschermen tegen luchtvervuiling. Deze video kun je vinden in de volgende link: 7 manieren om jouw gezin te beschermen tegen luchtvervuiling

Hieronder hebben we de belangrijkste punten uit de video voor jullie op een rijtje gezet:

  1. Gebruik zijstraten en vermijd drukke wegen
  2. Ga naar het park aan de rand van de stad
  3. Hou afstand van de stoeprand, want daar hoopt het vuil zich op
  4. Doe een stap achteruit bij kruispunten als je staat te wachten om over te steken
  5. Sluit ramen aan de drukke straatkant en open de ramen aan de achterkant van het huis om de lucht te verschonen
  6. Vermijd het sporten buiten tijdens de spits; doe het vroeg in de ochtend of laat op de avond
  7. Voer actie voor een gezondere lucht

WECF, waarvan Een Veilig Nest een onderdeel is, promoot en begeleidt projecten die zich aanpassen aan de klimaatverandering en die de uitstoot van het klimaat verminderen. We doen dit in samenwerking met Women & Gender Constituency (Vrouwen & Gender Kiesdistrict) en het Verenigde Naties netwerk met betrekking tot klimaattechnologie en andere partners.

Reacties