Een Veilig Nest

ChildProtect: Jouw oude mobiel maakt kinderproducten gezonder

Geplaatst op

Lees het hele artikel in de babyspecial van De Betere Wereld.

Bescherming van kinderen tegen hormoonverstorende chemicaliën

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disrupting Chemicals- EDC’s) tot blijvende gezondheidsschade leiden. Zwangere vrouwen en kleine kinderen staan dagelijks bloot aan deze stoffen die in veel consumentenproducten voorkomen; in voeding, in plastics, voedselverpakkingen, matrassen en schoonmaakproducten. Met name tijdens kritieke fasen van de zwangerschap en tijdens de baby- en vroege kinderperiode kunnen kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling.

Een Veilig Nest, een project van het internationale vrouwen- en gezondheidsnetwerk WECF, geeft jonge ouders gezonde alternatieven voor producten die vaak schadelijke chemicaliën bevatten. Tot hormoonverstorende stoffen verboden worden is het helaas niet mogelijk ze helemaal te vermijden. Je kan de blootstelling gelukkig een stuk verminderen door op verschillende dingen te letten.childprotectlogo-print

• Minder is meer! Denk goed na over wat je nodig hebt.

• Kies producten zorgvuldig. Lees het etiket, let op keurmerken en termen zoals PVC-vrij of BPA-vrij. Erkende keurmerken zijn: Ökotex, de “Blauwe Engel”, de Euroflower en biologische voedseletiketten.

• Vermijd producten met PVC (code 3). In het algemeen zijn voedselverpakking van glas, roestvrij staal en porselein beter dan plastic verpakkingen.

• Thuis: lucht regelmatig. Verontreinigende stoffen hopen zich op in de binnenlucht.

• Raadpleeg de WECF informatiegidsen over babyverzorging, speelgoed, cosmetica voor zwangere vrouwen,schoonmaakmiddelen, klussen, inrichten & EDC’s en te downloaden via www.eenveilignest.nl

Geef Je Mobiel!
Als ouder kun je ons helpen. In 2014, het jaar van de Groene Kinderopvang, willen we zwangere vrouwen en jonge ouders uitgebreid gaan voorlichten over hormoonverstorende stoffen. Een Veilig Nest organiseert daarom samen met haar partner De Groene Giraf, de stimuleringsprijs voor duurzame kinderopvang, een inzamelingsactie van oude of kapotte mobieltjes. Met de opbrengst hiervan financieren wij de lancering van de Een Veilige Winkelmand – App in Nederland. De App bevat handige tips over schadelijke stoffen en veilige producten en is sinds juli 2013 verkrijgbaar in Duitsland.

Een doos bestellen of je oude mobiel opsturen?
Vraag een donatiebox aan voor jouw kinderdagverblijf, school of werk. Op deze manier kunnen we samen ouders en met name zwangere vrouwen ondersteunen bij hun zoektocht naar gezonde en veilige producten.

Meer informatie: info@eenveilignest.nl

 

 

life

Ondersteund door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.

Reacties