Een Veilig Nest

“Nieuwe EU migratielimieten BPA onvoldoende”

Geplaatst op

“BPA-gebruik gewoon verbieden”, zegt WECF tegen ChemicalWatch. 

oproepouders-websitenesting

De Europese Commissie die verantwoordelijk is voor speelgoedveiligheid heeft besloten om migratielimietenvast te stellen voor bisphenol A (BPA) en drie vlamvertragers in speelgoed. BPA wordt gebruikt voor het produceren van plastics die onder andere in speelgoed zitten. De limiet is vastgesteld op 0.1mg/l. BPA is geclassificeerd als giftig (categorie 2) in de CLP wetgeving. In 2011 werd BPA-gebruik al verboden in babyflesjes.

Elisabeth Ruffinengo, project- en advocacy officer van WECF, werd voor dit artikel geïnterviewd. Zij lichtte toe dat WECF van mening is dat het beter zou zijn om deze stoffen in speelgoed te verbieden. “Als we ons realiseren dat kinderen vaak op speelgoed zuigen is het duidelijk dat een verbod de beste keuze is voor de publieke gezondheid”. Omdat het onduidelijk is waar het no-effect niveau ligt voor BPA lijken migratielimieten dus onvoldoende.

Klik hier voor het volledige artikel van Vanessa Zainzinger in ChemicalWatch.

*migratie is het proces waarbij stoffen overgebracht worden naar levensmiddelen door middel van contact, bijvoorbeeld plastic verpakkingsmaterialen die voor voedsel worden gebruikt.