Een Veilig Nest

Van landbouwgif naar wilde bloemen

Geplaatst op

In de uitzending van Zembla op 16 juli jl. komt de bollenteler John Huiberts aan het woord. Hij heeft vijf jaar geleden de stap gezet naar volledig biologisch werken.

Tientallen jaren maakte hij gebruik van landbouwgif, maar hij merkte dat de bodemgezondheid van zijn velden enorm achteruit ging door het toepassen van bestrijdingsmiddelen.

  • Zijn land raakte uitgeput
  • In de natte tijd werd het land steeds natter en in de droge tijd steeds droger
  • Er waren geen natuurlijke vijanden meer om zijn bollen tegen plaaginsecten te beschermen

Zijn velden zien er nu, na vijf jaar, heel anders uit.

  • De akkerranden staan vol met wilde bloemen
  • Deze bloemen zijn bewust geplant om insecten, zoals bijen, aan te trekken. Deze insecten zijn natuurlijke vijanden van de plaaginsecten om zo de bollen te beschermen
  • Sommige akkers laat hij bewust een jaar met rust . Hij zet er allerlei planten neer die voeding en zuurstof terug geven aan de bodem. Deze zuurstof zorgt ervoor dat de bodem gezond blijft waardoor je veel minder bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken
  • Ook past hij samen met een veeteelthouder ruilhandel toe. Hij ruilt zijn tarwe en rogge voor mest en gier

John is zich bewust geworden dat het werken zonder gif een doel is op langere termijn. Hij kiest ervoor om geen korte termijn oplossingen meer toe te passen, zoals het werken met bestrijdingsmiddelen.

De afgelopen vijf jaar waren voor John keihard werken en pionieren en hij werd er zeker in zijn portemonnee niet rijker van. Wel geeft het hem een rijk gevoel waardoor hij alleen maar meer gemotiveerd is om hiermee door te gaan. Zoals hij mooi verwoord: ‘Je hebt twee vormen van rijkdom : een rijk gevoel en een dikke portemonnee.’ Het eerste is al gelukt !

Helaas zijn er nog een paar factoren die niet meehelpen en dat hebben zij als boer niet in de hand. Het is ook het bankwezen, het verzekeringswezen , de overheid met zijn regels, de toeleveranciers van machines, van bestrijdingsmiddelen en van het kunstmest waarbij een andere mindset noodzakelijk is.

Iedereen zegt dat het vijf voor twaalf is, maar deze boer zorgt ervoor dat het niet later wordt dan vijf voor twaalf. Laten we hem en elkaar helpen om ervoor te zorgen dat het ook vijf voor twaalf blijft.

Dit artikel is gebaseerd op de uitzending: Bollenteler stopt noodgedwongen met landbouwgif

Reacties