Een Veilig Nest

Billendoekjes Deel 2

Geplaatst op

Een Veilig Nest kreeg naar aanleiding van ons artikel over het onderzoek van de Franse Consumentenbond Que Choisir? een aantal vragen binnen over het Franse billendoekjesonderzoek

Door Ingrid Elbertse

 We willen graag even die vragen beantwoorden. Het beste billendoekje voor je baby is en blijft natuurlijk een natgemaakt (stuk) wafeldoek. Dit kun je makkelijk in een zakje meenemen zodat je overal hiermee je baby’s billen kunt schoonmaken. Je kunt er wat babyolie op doen, maar eigenlijk is goed nat afnemen al prima.

olijfzeep-fotoBij een schrale huid is het belangrijk je baby goed in te smeren  (zie onze babyverzorgingsfolder voor tips en suggesties). Of maak ze volgens dit recept:  http://www.inhabitots.com/how-to-make-your-own-non-toxic-baby-wipes/ De daarin genoemde ‘castile soap’ is olijfzeep.  

Pleidooi voor olijfzeep

Voor olijfolie zouden wij graag nogmaals een pleidooi willen houden: echte, harde olijfzeep is geweldig. Het verwijdert bijna alle soorten vlekken (weet ik uit ervaring); het wast zonder moeite, heel schoon (ook ervaring) en het is goed voor je huid. Het voelt prettig aan, droogt je huid niet uit, het ruikt alleen soms een beetje vreemd. In Nederland is de zeep best prijzig, maar de zeep gaat heel lang mee, wel een jaar.  Toevallig op vakantie in Griekenland? Steek een flink aantal stukken zeep in je bagage. Dat loont echt, want ze zijn daar spotgoedkoop.

Toch kopen, kijk dan naar:

  • vrij van parfum,
  • vrij van alcohol,
  • vrij van parabenen
  • zeker geen SLS of SLES (sodium laurel sulfate en zo) 
  • bij plantaardige ingredienten: van bioteelt (maar ook dan liever geen geurtjes)
  • hypoallergeen
  • biologisch afbreekbaar

Op de site van Greenjump staan vele voorbeelden van doekjes die veilig(er) zijn, met uitleg en ingrediënten erbij.

Ook eco vaak niet helemaal eco!

De doekjes die in het Franse onderzoek genoemd worden hebben geen eco -keurmerk (wel veel plaatjes die dat suggereren, let daarop) en bevatten alcohol, wat beslist niet wenselijk is, en citroen, al is laatstgenoemde stof wellicht als geurstof bedoeld.

Billendoekjes zijn meestal vochtig en wat vochtig is trekt bacteriëen en schimmel aan. Om dat te voorkomen moet er een conserveringsmiddel in. Dat geldt voor alle doekjes, ook voor de ecodoekjes. Die zullen proberen er een ‘bio’ conserveringsmiddel in te doen, maar het probleem is en blijft de vochtigheid.

Het Franse onderzoek is (nu nog) alleen als je een abonnement hebt te verkrijgen en slechts in het Frans. Wel bestaat een lijst met uitleg over stoffen in doekjes in het Engels:  http://www.safemama.com/sheets/glossary.pdf

 Verder kun je gewoon veilig kopen in de natuurwinkel (en soms zelfs bij Kruidvat, want apart genoeg bevatten de goedkoopste doekjes regelmatig de minste rotzooi) en anders het etiket scannen met behulp van  bovengenoemde lijst.

En mocht je nog meer willen weten, lees nog een keer onze publicatie over babyverzorging

Reacties