Een Veilig Nest

1 op de 6 babyproducten bevat hormoonverstoorders

Geplaatst op

Que Choisir, de Franse consumentenbond, testte onlangs 68 babyproducten op schadelijke chemicaliën. Meer dan 1 op de 6 geteste producten bleek hormoonverstorende stoffen te bevatten.

bpa-speelgoed

Onder de geteste producten vallen speelgoed, fopspenen, luiers, speelmatten en dergelijke. Verontrustende hoeveelheden BPA (Bisfenol A) werden aangetroffen in een Hello Kitty-speentje met de claim ‘0% BPA’.

BPA en de andere hormoonverstoorders zijn zelfs in lage doses schadelijk. Baby’s zijn extra kwetsbaar voor giftige chemicaliën. Ze zijn immers nog volop in ontwikkeling. Daarnaast hebben ze een dunnere huid en kleinere longen dan volwassenen waardoor ze relatief snel veel chemicaliën binnenkrijgen.

Hormoonverstoorders (beter bekend als EDC’s) verstoren of beïnvloeden ons hormoonstelsel en kunnen leiden tot uiteenlopende chronische ziekten, waaronder kanker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNEP noemden hormoonverstoorders “een mondiale bedreiging voor de gezondheid van mens en milieu” in een recentelijk gepubliceerd rapport.

Lees hier het volledige artikel (in het Frans) over de speelgoedtest.

Wil je weten hoe je schadelijke babyproducten kunt mijden? Download dan snel de speelgoedwijzer van WECF (pdf).

Ook de Nederlandse Consumentenbond sloot zich bij dit Europese initiatief aan. En vertaalden de resultaten van dit Franse onderzoek voor hun eigen achterban. Ook publiceerden ze dit artikel op hun website.