Een Veilig Nest

“Het anti rimpel complex, de achterkant van de cosmetica-industrie”

Geplaatst op

Smeren, smeren, smeren.. het is zo normaal in onze Westerse samenleving om cosmetica te gebruiken, maar wat voor invloed heeft dit gebruik op het milieu en ook op onze gezondheid? Er wordt vaak vergeten dat veel van onze cosmetica uiteindelijk eindigt in de afvoerputjes van onder andere de badkamer. We kopen het, smeren het en het moet toch (gedeeltelijk) ergens heen verdwijnen. Robin van Wechem vraagt hier onder andere aandacht voor in haar boek “Het anti rimpel complex, de achterkant van de cosmetica-industrie”.

Een interessant boek die de gehele cosmetica-industrie belicht, van de herkomst van de grondstoffen tot de vele producten die daarvan vervaardigd worden en hoe deze producten uiteindelijk aan de man (vrouw) worden gebracht. Shockerend als het soms kan zijn, wordt er met humor geschreven zodat ook de schrijfster zelf niet direct wanhopig wordt.

cosmetics_microplastics

Ook de oprichtster van WECF, Marie Kranendonk, is geïnterviewd voor het boek. Een kritische noot werd door Marie toegevoegd met betrekking tot beoordelingstesten van babyproducten. Bij deze testen is gebruik gemaakt van mannetjesproefdieren voor de beoordeling van de veiligheid van bepaalde stoffen. Als babyproefdieren of ongeboren proefdieren zouden worden gebruikt zouden extreem lage dosissen waarschijnlijk al schadelijk zijn. Dit betekent dat de toegestane dosering van heel veel stoffen zou moeten worden verminderd.

Uit het gehele boek kunnen veel lessen worden getrokken waar de gemiddelde consument nog nooit aan heeft gedacht. Er wordt erg veel informatie op de lezer afgevuurd, wat het soms lastig maakt om deze informatie allemaal te begrijpen en op je in te laten werken. De uiteindelijke boodschap naar een stap in de goede richting is dan weer doodeenvoudig: “smeer minder, wees wat vaker smerig en koester je onzekerheid”. Dit kan ook worden herleid naar de algemene opvatting om minder te consumeren, want de “echte” prijs van producten betalen wij niet. Deze prijs wordt overgedragen naar andere gebieden in de wereld en volgende generaties. Dus, consumeer vooral wat minder dit is goed voor de portemonnee en de aarde.

Reacties