Een Veilig Nest

ChildProtect

childprotect banner

WECF, campagnevoerder van Een Veilig Nest, start samen met de Vlaamse Gezinsbond, PAN-Europe (Pesticides Action Network Europa) een LIFE+ project, genaamd CHILDPROTECT. LIFE+ projecten worden gefinancierd door het Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie.

De komende drie jaar zal WECF samen met haar partners beleidsmakers, bedrijven, en consumenten bewust maken van de problematiek van hormoonverstorende stoffen voor kinderen in onze leefomgeving. CHILDPROTECT past daarmee heel goed als aanvulling op de campagne Een Veilig Nest waarin we zowel ouders voorlichting geven over het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving vals ook pleiten voor veilige en gezonde product- en milieunormen voor onze kinderen.

Een gezonde baby begint bij een gezonde zwangerschap

Ongeboren en jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Ze zijn volop in ontwikkeling en (prenatale) blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kan deze vroege ontwikkelingsprocessen verstoren en grote impact hebben op hun latere leven. Schadelijke stoffen passeren de placenta en bereiken de onbeschermde foetus. Een baby wordt tegenwoordig met zo’n 200 verschillende schadelijke stoffen geboren. Vele daarvan zijn niet afbreekbaar, hopen zich gedurende het leven op en zorgen voor blijvende schade. Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen, hun stofwisseling gaat sneller, hun huid is dunner en ze hebben smallere luchtwegen en een kleinere longcapaciteit. Hierdoor krijgen jonge kinderen een veel grotere dosis vervuilers per kilo gewicht binnen dan volwassen.

Blootstellingwegen en gezondheidseffecten

Iedereen wordt dagelijks aan kleine hoeveelheden schadelijke stoffen blootgesteld, o.a. via voedsel, cosmetica- en verzorgingsproducten, elektronische apparaten en voedselverpakkingen, stelt het Europees Milieu Agentschap. Zelfs in babyartikelen wordt een scala aan schadelijke stoffen teruggevonden. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat juist blootstelling aan lage doses, waarvan voorheen werd aangenomen dat de veiligheidsmarges niet werden overschreden, grote negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. De meeste consumenten zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen in alledaagse producten.

Goede voorlichting hierover kan veel bijdragen aan een verminderde blootstelling aan deze stoffen. Zo zit de weekmaker BPA (Bisphenol A) bijvoorbeeld in speelgoed, plastic bekers, borden en flessen en de binnenkant van conservenblikjes. BPA heeft een oestrogeenachtige werking, zou hormoonverstorend zijn en de foetale ontwikkeling beïnvloeden. Een andere weekmaker, ftalaten, vind je terug in speelgoed, vloerbekleding, verzorgingsproducten, vernissen en coatings. Deze stoffen beïnvloeden de spermakwaliteit, de voortplanting en allergieën. Men wordt voornamelijk blootgesteld aan deze stoffen via voeding. Ook gebromeerde vlamvertragers, terug te vinden in o.a. textiel, plastiek en electronische apparaten, zouden hormoonverstorend en kankerverwekkend zijn. Hormoonverstorende stoffen zitten ook in pesticiden en komen het lichaam binnen via voeding.

 

Partners delen zelfde bezorgdheid

childprotect-partners

Wetenschappelijk onderzoek toont steeds vaker aan dat blootstelling aan zeer lage dosissen van hormoonverstorende stoffen een belangrijk gevaar is voor de ontwikkeling van met name ongeboren en kleine kinderen. Dit is een bezorgdheid die de partners binnen het project delen. De huidige wetgeving beschermt (ongeboren) kinderen onvoldoende. De doelstelling van het project is om de samenleving meer bewust te maken hoe je kinderen beter kan beschermen tegen hormoonverstorende stoffen. Daarnaast proberen we om samen met maatschappelijk verantwoorde bedrijven en de mutualiteiten meer bekendheid te geven aan veiligere en duurzame alternatieven.

PAN Europe

PAN-Europe werkt vanuit Brussel en heeft 31 ledenorganisaties in 17 Europese lidstaten. Zij voeren onder andere projecten uit die om het sterven van bijen door pesticiden tegen te gaan, maar werkt ook aan bewustwordingscampagnes over de gezondheidseffecten van pesticiden met een hormoonverstorende werking

Gezinsbond

De Gezinsbond is pluralistisch en democratisch samengesteld en zet zich in voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. De bond verdedigt de belangen van alle gezinnen, los van religieuze, ideologische of politieke opvattingen en los van de samenstelling van het gezin. Kinderen komen bij de Gezinsbond op de eerste plaats.

De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 273 000 leden-gezinnen, van 13 500 vrijwilligers in de bestuursorganen en +/-200 personeelsleden.