Een Veilig Nest

Acht tips om blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in eten, keuken en tuin te vermijden

Geplaatst op

Beperk NU je blootstelling aan hormoonverstorende pesticiden

Jadapt banner

1.    Kies biologische voedingsmiddelen, want deze bevatten geen chemische bestrijdingsmiddelen met hormoonverstorende eigenschappen.

2.    Indien biologisch niet mogelijk is, vermijd dan het nuttigen van voedsel dat diverse pesticidenresten bevat (top 10-lijst van PAN Europe): sla, tomaten, komkommers, appels, prei, perzik, aardbeien, peren, druiven en pepers.

3.    Kies seizoensfruit en –groente van lokale producenten. Ontmoet de lokale boer (of iemand die de lokale boer kent!) en vraag hem welke bestrijdingstechnieken hij toepast. Hoe minder intensief de boerderij, hoe beter. De beste keuze is uiteraard biologische landbouw.

4.    Schil en was groente en fruit voordat je ze eet om minder bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen.

5.    Bewerkte babyvoeding mag minder pesticidenresten bevatten dan groente en fruit uit de conventionele landbouw. Gebruik altijd biologische ingrediënten of koop anders bewerkte babyvoeding om te voorkomen dat je baby blootgesteld wordt aan pesticiden.

6.    Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen in je huishouden en in je tuin. Kies milieuvriendelijke, niet-chemische alternatieven om veelvoorkomende insectenplagen tegen te gaan. Veel huishoudpesticiden (biociden) bevatten ingrediënten die vergelijkbaar of identiek zijn aan plantpesticiden die schadelijk zijn voor mensen, huisdieren en het milieu. Kijk uit voor EDC’s zoals deltametrine en cypermetrine.

7.    Ga voor keurmerken die milieuvriendelijke en duurzame producten promoten. Hierbij kun je denken aan het Europese keurmerk voor biologische voedingsmiddelen, het Europese milieukeurmerk voor consumentenproducten of een nationaal keurmerk voor milieuvriendelijke producten zoals alternatieven voor huishoud- en tuinpesticiden.

Reacties